Wie ben ik?
Ik ben Mathias. Eind 2023 studeerde ik af als contextuele therapeut, hiervoor volgde ik de opleidingen ‘Jeugd & Gehandicaptenzorg’ en ‘Maatschappelijk werk’. In het verleden werkte ik een 8-tal jaar met gezinnen in energiearmoede. Hierna heb ik een 4-tal jaar bij het CAW gewerkt als woonbegeleider en momenteel werk ik via Tarag VZW als contextbegeleider bij kwetsbare gezinnen.
De voorbije jaren werkte ik rond verschillende thema’s met mensen uit vrijwel alle doelgroepen en dit zowel op individuele als op meer groepsgerichte basis. Het werken bij Tarag heeft me doen beseffen dat ik ook veel voldoening haal uit het werken met gezinnen, naast het individueel begeleiden van mensen zou ik hier graag verder mee aan de slag gaan.
Werkwijze
In onze moderne wereld, waarin verbinding essentieel is voor ons welzijn, begrijp ik de uitdagingen die zich kunnen voordoen in relaties. Of je nu worstelt met communicatieproblemen, conflicten of simpelweg het gevoel hebt dat de magie uit je connecties is verdwenen, ik ben hier om je te ondersteunen.
Als contextueel therapeut richt ik me op de unieke dynamieken van jouw relaties. Mijn aanpak is gebaseerd op de overtuiging dat elke relatie, of het nu met een partner, familielid, vriend of collega is, invloed heeft op ons leven. Samen verkennen we deze dynamieken en brengen we de noodzakelijke lichtheid en diepgang terug in je verbindingen.
In onze sessies besteden we aandacht aan de verschillende lagen van je relaties. We onderzoeken wat er speelt, brengen onbenoembare gevoelens in kaart en werken aan het versterken van de banden die voor jou belangrijk zijn. Dit doe ik door middel van een veilige en open ruimte waarin jij je verhaal kunt delen, zonder oordeel.
Balans is een sleutelwoord in mijn therapie. In relaties kan het soms voelen alsof één partij meer geeft dan de ander, of dat er een disbalans is in communicatie. Samen werken we aan het herstellen van deze balans, zodat relaties weer gezond en ondersteunend kunnen zijn. Door te leren hoe je je behoeften kunt uiten en kunt luisteren naar die van de ander, creëer je een fundament van wederzijds begrip en respect.
Ik nodig je uit om deze reis naar verbinding en herstel met mij aan te gaan. Laten we samen de uitdaging aangaan om je relaties te verkennen, te bewerken en te versterken. Maak vandaag nog een afspraak voor een kennismakingsgesprek, en zet de eerste stap naar een nieuwe balans in je leven en in je relaties.
Naast het werken met volwassenen richt ik mij ook op het begeleiden van kinderen en jongeren in de leeftijdscategorie van 5 tot 21 jaar. In mijn praktijk staat het verkennen en begrijpen van emoties centraal. Samen werken we aan een veilige ruimte waarin jouw kind of jongere zich gehoord en begrepen voelt.
Emoties in kaart brengen
Emoties spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van elk kind. Het kan soms uitdagend zijn voor kinderen en jongeren om hun gevoelens onder woorden te brengen. In mijn sessies leren we samen de verschillende emoties te herkennen en in kaart te brengen. Door gebruik te maken van creatieve werkvormen, spellen en gesprekken, maken we het makkelijker om inzicht te krijgen in wat er van binnen leeft.
Taal geven aan emoties
Een belangrijke stap in het begrijpen van emoties is het leren om deze een naam te geven. In mijn aanpak help ik kinderen en jongeren om de juiste woorden te vinden voor hun gevoelens. Dit versterkt niet alleen hun emotionele bewustzijn, maar maakt ook communicatie met anderen effectiever. We werken aan het ontwikkelingsproces waarin ze leren uitdrukken wat ze voelen en denken, op een manier die bij hen past.
Omgaan met emoties
Elke emotie heeft zijn eigen plek en waarde. We leren hoe om te gaan met zowel positieve als negatieve gevoelens. Kinderen en jongeren krijgen handvatten aangereikt om situaties het hoofd te bieden, conflicten op te lossen en stress te beheersen. Dit maakt hen veerkrachtiger en beter uitgerust om de uitdagingen van het leven tegemoet te treden.
Betrekken van de omgeving
Een belangrijk aspect van contextuele therapie is de betrokkenheid van de omgeving. Het is cruciaal dat ouders, verzorgers en andere belangrijke personen in het leven van het kind begrijpen wat er speelt. Daarom besteden we ook aandacht aan hoe we een ondersteunende omgeving kunnen creëren. We werken samen aan communicatie tussen het kind en zijn omgeving, zodat de emoties daar ook erkend en begrepen worden. Workshops en voorlichtingssessies kunnen hier een waardevolle aanvulling zijn.
Een veilige en ondersteunende omgeving
Mijn praktijk biedt een veilige, ondersteunende omgeving waarin elk kind en iedere jongere zich kan ontwikkelen. Ik geloof in de kracht van verbinding en samenwerking. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw kind of jongere niet alleen leert omgaan met zijn of haar emoties, maar ook een sterke basis legt voor de toekomst.
Neem contact met me op voor een verkennend gesprek, zodat we samen kunnen kijken hoe ik kan helpen. Samen creëren we een pad naar emotionele groei en welzijn.
Thema’s.
Omwille van de vele jaren aan opgebouwde ervaringen met verschillende doelgroepen en thema’s is het voor mij mogelijk om geen strikte afbakening in leeftijdsgrenzen te hanteren en kan je over vrijwel alle thema’s bij mij terecht. Wanneer we tijdens de sessies merken dat mijn aanpak toch niet voldoende passend is, dan kunnen we samen op zoek gaan naar een therapievorm die wel meer aansluit bij jouw wensen en noden.